Siirry pääsisältöön

Miten pitää huolta parisuhteesta ruuhkavuosien keskellä?

Parisuhde ruuhkavuosien keskellä voi kärsiä aika kovastikin. Se saattaa helposti unohtua arjenpyörityksen keskellä, eikä siihen aina välttämättä jaksa panostaa sillä tavalla, miten haluaisi. Parisuhde, kuten muutkin ihmissuhteet, eivät ylläpidä itse itseään, vaan niitä tulisi aktiivisesti huoltaa. 

Kuva vuodelta 2013

Miten sitten pitää parisuhde pystyssä lapsiarjen keskellä?

Jokaisellahan on tähän varmasti omat hyväksi havaitut keinot ja meidän jutut eivät välttämättä toimi sitten taas toisilla. Mutta meillä parisuhdetta pyritään huoltamaan näillä tavoilla:

Tukiverkosto

Meillä on tukiverkosto, jota hyödynnetään siinä, jos halutaan lähteä vaikka kahdestaan syömään jonnekin. Tosin sitä ei olla tehty enää hetkeen jostain syystä. Pitäisi taas ryhdistäytyä tässä! Lisäksi lapset toisinaan menevät yökylään ja silloin saakin yleensä kokonaisen viikonlopun aikaa vaan parisuhteelle.

Lounashetket arkipäivinä yhdessä

Joskus mennään puolison kanssa lounaalle työpäivän aikana, kun lapset ovat koulussa ja päiväkodissa. Siinä tulee sellanen breikki arkeen ja saa rauhassa jutella ilman, että joku puhuu päälle tai roikkuu housuissa kiinni 😂 Toisinaan mies saattaa tulla lounaalle kotiin (teen töitä kotona) ja pidetään lounastauko yhdessä siis kotosalla.

Aikatauluttaminen

Arjen keskellä me monesti sovitaan ihan päivä, koska ollaan illalla yhdessä. Se on vaan joskus pakko tehdä niin, koska muuten se menee taas siihen, että molemmat on omissa nurkissaan. Tottakai sitä omaakin aikaa tarvitsee, mutta jos se joka kerta on sitä iltaisin, että kumpikin hengailee vaan omissa oloissaan, ei parisuhdetta kohta ole ollenkaan. Joten kyllä, aikataulutetaan myös meidän yhdessäoloa 😅

Lasten nukahdettua vietetään siis aikaa yhdessä. Jos lapset ei jostain syystä nukahdakaan niin miten toivottaisiin, siirretään yhdessäolo seuraavaan päivään. Kuulostaa ehkä hassulta tällänen suunnitelma koska ja miten vietetään aikaa kahden kesken, mutta se helpottaa asioita oikeesti! Ja kun siitä tekee säännöllisen tavan, ei tule sellaisia hetkiä, että hitto, enhän mä tunne tota tyyppiä enää ollenkaan. Koska sellaisiakin on sattunut joskus, mutta onneksi se saatiin korjattua puhumalla asioista. 

Puhuminen asioista

Tästä pääsenkin siihen, että pitäisi muistaa puhua paljon puolison kanssa omista tunteista, odotuksista ja toiveista. Puoliso ei ole ajatustenlukija (ainakaan täällä 🤭), joten se on ehdottomasti yksi tärkeä asia, millä molemmat pysyvät kartalla siitä, missä mennään. Aina ei toki ole helppoa avata keskustelua, varsinkin jos aihe on hankala. Mutta yleensä asiat kun lähtee purkautumaan, se keventää mieltä ja helpottaa oloa. Kannatan siis puhumista. 

Arkiset asiat

Arjen keskellä pienet huomionosoitukset auttavat paljon. Ohimennen annettu suukko, halaus, taputus pyllylle tai toisen lempiherkun ostaminen kaupasta pyytämättä kertoo siitä, että olet toisen mielessä ja tärkeä. Mun mielestä nämä asiat on tosi tärkeitä lapsiarjen keskellä. Kaiken sen väsyn ja kiireen alta muistetaan se puoliso, joka elää myös samaa hektistä arkea sun kanssa, sun rinnalla. 

Huom. Vaipat oli laitettu niin, että ne pystyi edelleen käyttämään. Ei ole meilläkään varaa tuhlailla vaippoja 💁🏼‍♀️

Kotitöiden jako parisuhteessa

Kotityöt on sellainen asia, mistä monet saattaa saada paljon kinaa aikaiseksi. Meillä on vähän vahingossa muodostunut sellainen ”go with the flow” -tilanne, eli jokainen tekee sen, minkä jaksaa. Kun lopetin ite stressaamasta siitä, kuka tekee mitä ja miksi joku ei tee tätä, helpottui elämä 😅 Kaikkea ei tarvi tehdä heti. Kyllä ne kasat siellä pysyy. Valitettavasti 😂 En itsekään jaksa joka päivä olla sekoilemassa esim. pyykkien ja tiskien kanssa, joten en odota sitä puolisoltakaan, joka tekee muutenkin pitkää päivää töissä.

Huumori

Huumori on meille tärkeää. Meillä on keskenämme oma huumorintaju ja ihan omat jutut, mille nauretaan. Varsinkin musta huumori on hyvin vahvasti läsnä meidän arjessa. Oonkin sanonut miehelle, että saadaan usein itekin iltavillit, kun nauretaan aivan vedet silmissä kaikelle ihan tyhmälle 😂 Tämä on siis meidän parisuhdetta vahvistava juttu ehdottomasti! Ilman huumoria ei kyllä tulis mitään mistään. 😄 

Lasten kasvatus yhdessä ja toisen kunnioittaminen

Toisen kanssa samalla viivalla oleminen ja yhtä köyttä vetäminen lasten kasvatuksessa on eeeeerittäin tärkeää. Ei kävellä toisen yli missään lapsia koskevissa päätöksissä tai muissakaan tilanteissa, vaan kaikesta puhutaan yhdessä ja ratkaistaan asiat niin, että molemmat ovat tyytyväisiä ja samaa mieltä asioista. Ihmisillä on erilaisia näkökulmia asioista ja on tärkeää yrittää nähdä asiat myös toisen kantilta. Kun on kaksi kasvattajaa, ei voi mielivaltaisesti päättää asioista yksin. Aina voi miettiä miltä se itsestä tuntuisi, jos puoliso tekisi samalla tavalla sulle, kuin sinä puolisolle.

Näissä meidän parisuhteen pääasiat, millä pidetään homma pystyssä täällä päässä. Mitä keinoja teillä on pitää parisuhdetta yllä ruuhkavuosien ja lapsiarjen keskellä?

Täytyy varmaan tehdä sitten uusi päivitys aiheesta, kun lapset on teini-iässä 😂

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaularangan välilevyn pullistuma, oireet ja leikkaus

​ Avataanpas nyt aiheesta välilevyn pullistuma! Onkin tullut paljon toiveita lisätä tästä aiheesta oma pallura instan kohokohtiin, mutta en jostain syystä ole saanut aikaiseksi. Kootaan siis tähän postaukseen kaikki se, minkä muistan ja mitä sain kaiveltua instan arkistoista. Mistä kaikki alkoi? Tästä kaikki alkoi. Luultiin lihasjumiksi. Hierottiin ja hierottiin, eikä vaan lähtenyt kipu. Se vaan yltyi ja yltyi pahemmaksi.  En voinut maata sängyssä ollenkaan. Lattialla auttoi edes vähän. Sain lääkäristä lääkkeeksi panacodia ja sirdaludia (lihasrelaksantti). Lääkkeet eivät juurikaan auttanut ja nukuin jotain 1,5h pätkiä niiden avulla, sit valvoin. Aamut ja päivät torkuin lattialla lasten katsellessa tvtä. Huhhuh, ihan hirveää aikaa.  Lähdin päivystykseen, koska lääkkeet ei tuoneet apua, jossa sain lääkettä piikeillä. Ei auttanut, ei tuntunut missään. Jatkettiin tota särkylääke comboa siis. Menin töihin takaisin panacodin voimin (🤦🏼‍♀️) ja siellä kun kivut ei helpottaneet edelleenkään,

Ole äiti, ne sanoi

Ole äiti, ne sanoi. Tee lapsia, mutta älä jää kotiäidiksi, vaan jatka uraa. Älä laita lapsia kuitenkaan liian aikaisin hoitoon.  Ole äiti, ne sanoi. Ota välillä omaa aikaa, mutta älä ole erossa lapsista hetkeäkään. Miksi et ole koskaan ilman lapsiasi?  Olet väsynyt, miksi teit lapsia? Teillä on vaan yksi lapsi? Tehkää lisää, lapsella täytyy olla sisarus.  Ole äiti, ne sanoi. Kunnon äiti imettää lastaan. Etkai sä vieläkin imetä? Anna kiinteitä, mutta älä kaupasta. Kunnon äiti valmistaa soseet itse.  Jätä lasta välillä myös toiselle vanhemmalle. On tärkeää että heille syntyy myös vahva side. Hei missä sun lapset on? Miten uskalsit jättää lapsen toisen vastuulle?  Ole äiti, ne sanoi. Lapsi kasvaa hyvin myös korvikkeella, älä murehdi. Apua, etkai vaan anna korviketta? Lapset eivät saa pullolla läheisyyttä.  Käytä kestovaippoja kertakäyttöisten sijaan. Eikai teidän lapsi vieläkin ole vaipoissa? Kyllä tuossa iässä pitäisi olla jo päiväkuiva.  Ole äiti, ne sanoi... Inspiraatio saatu Be a lady