Siirry pääsisältöön

Kaularangan välilevyn pullistuma, oireet ja leikkausAvataanpas nyt aiheesta välilevyn pullistuma! Onkin tullut paljon toiveita lisätä tästä aiheesta oma pallura instan kohokohtiin, mutta en jostain syystä ole saanut aikaiseksi. Kootaan siis tähän postaukseen kaikki se, minkä muistan ja mitä sain kaiveltua instan arkistoista.

Mistä kaikki alkoi?


Tästä kaikki alkoi. Luultiin lihasjumiksi. Hierottiin ja hierottiin, eikä vaan lähtenyt kipu. Se vaan yltyi ja yltyi pahemmaksi. 


En voinut maata sängyssä ollenkaan. Lattialla auttoi edes vähän. Sain lääkäristä lääkkeeksi panacodia ja sirdaludia (lihasrelaksantti). Lääkkeet eivät juurikaan auttanut ja nukuin jotain 1,5h pätkiä niiden avulla, sit valvoin. Aamut ja päivät torkuin lattialla lasten katsellessa tvtä. Huhhuh, ihan hirveää aikaa. 

Lähdin päivystykseen, koska lääkkeet ei tuoneet apua, jossa sain lääkettä piikeillä. Ei auttanut, ei tuntunut missään. Jatkettiin tota särkylääke comboa siis. Menin töihin takaisin panacodin voimin (🤦🏼‍♀️) ja siellä kun kivut ei helpottaneet edelleenkään, vaan paheni töissä (olin silloin laitoshuoltaja ja kuvittelin, että moppausliike voisi avata lihasjumin, en siis tiennyt vielä pullistumasta) niin soitin töistä omaan terveyskeskukseen. Pääsin lääkärille, joka huolestui oireista niin, että laittoi lähetteen sairaalaan magneettia varten. Oireina siis käden puutumista, refleksin puuttuminen, järkyttävät kivut, joihin ei lääkkeet auttanut, sekä myös käden heikkous ja kömpelyys. 

Imetys oli pakko lopettaa lääkkeiden ja valtavien kipujen takia takia. Mutta onneksi sain imettää vähän yli 2 vuotta. ❤️ 

Pääsin tosiaan sitten magneettiin asti, vaikka aluksi pohtivat että kannattaako, koska uskoivat kyseessä olevan pieni pullistuma, joka häviäisi itsestään ajan kanssa. No, sieltä paljastuikin suuri pullistuma ja sain vahvempia lääkkeitä kipuun. 


Oireista lisää 👇🏻Se ei ollut hyvä merkki. 😂 Käsi alkoi puutumaan tästä koko ajan pahemmin ja pahemmin. Kipu kasvoi tästä myös edelleen. 

Tässä vaiheessa edes ne vahvemmat lääkkeet ei enää auttanut. Voisin kutsua tätä aikaa maanpäälliseksi helvetiksi. Tämä ajanjakso oli aivan kauhea. 

Yöt meni pääosin valvoen, koska makaaminen sattui niin kovaa. Aamut meni itkien. 

Pääsin vihdoin neurolle. Siellä asiaan perehtynyt lääkäri tutki, kyseli oireita, katseli magneettikuvaa… 

… ja päätti lähettää mut samantien Turkuun leikkaukseen. 

Lähdin kelataksilla siis Turkuun ja kaikista kauheinta oli se, että jouduin matkustamaan ihan yksin. Mies jäi lasten kanssa kotiin. Matka oli pitkä ja jossain vaiheessa metsän keskellä ajellessa myös mun netti katkesi ja ne oli tuskastuttavimmat minuutit ikinä! 😅 

Oltiin käsketty varmuudeksi olla syömättä, jos leikataankin jo päivystyksellisesti. No ei leikattu, olin ollu kohta 12h syömättä ja juomatta. Olin niin kuivunut, että suonet ei tehnyt yhteistyötä ollenkaan. 🥵 Olin tosi väsyksissä kaikesta valvomisesta, neulojen törkkimisestä, henkisesti ja fyysisesti ihan loppu. 

No saatiin kuin saatiinkin kanyyli laitettua. Pääsin osastolle ja sain niin tujut lääkkeet ja rauhoittavan ahdistukseen, että meni joku vartti kunnes simahdin. Sain VIHDOIN hoitoa, joka auttoi kipuihin. Olin niin onnellinen 🙏🏻 Aamulla klo 8 mut tultiin hakemaan leikkaukseen. Sitä ennen mulle kerrottiin kaikki riskit halvaantumisista ja muista, vaikka vähän pelotti, niin kivut oli niin kamalat, että ei halvaantumisvaarat saanut perääntymään.

Olin ilmeisesti niin univelkainen, että leikkauksen jälkeen mut saatiin kunnolla hereille vasta klo 18 illalla 😂 Mies oli tietysti ollut ihan hädissään, kun kasilta aamulla sanoin meneväni leikkaukseen ja sit sen jälkeen ei ollut kuulunut mitään. Oli onneksi tajunnut soittaa osastolle, jossa oltiin kerrottu sitten että leikkaus meni hyvin, mutta kesti vähän kauemmin kuin oltiin odotettu, koska pullistuma olikin suurempi mitä ajateltu.

Mulla oli ihan ihme ongelma muuten Turussa. Mulla oli kaksi huonekaveria, siis tosi mukavia. Mutta en osannut käydä vessassa siellä muiden aikana. Meillä oli siis huoneessa vessa ja mä haahuilin sit aina käytävillä kauimpaan vessaan minkä löysin 😂 Mä vähän luulen, että silloin oli jotain paniikkihäiriöstä johtuvaa kohtausta päällä, kun sitten tosiaan tän koko välilevyepisodin jälkeen alkoi mielenterveysongelmat oireilemaan enemmänkin, juuri ahdistuksen ja paniikkihäiriön plus masennuksen suuntaan. Mutta tästä sitten lisää enemmän toisessa postauksessa ja palataanpa itse asiaan taas! 

Muutama vko leikkauksen jälkeen

En ollut tosiaan kuin vain vuorokauden leikkauksen jälkeen Turussa, pääsin seuraavana aamuna kotiin. Menin kelataksilla taas ja kyllä voi tuntua matka Vaasasta Turkuun ja toisinpäin pitkältä. Pääsin kotiin kuitenkin onneksi, oli ihana päästä omaan tuttuun ympäristöön 🙏🏻

Pahimmat kivut jäi leikkauspöydälle, mutta hermokipua on edelleen, näin pian vuoden jälkeenkin. Pullistuma oli sen verran iso, että sanottiin oireiden jatkuvan vielä joko pari vuotta tai sitten koko loppuelämän. Toivon, että ei ole tuo viimeinen vaihtoehto. En vieläkään pärjää ilman lääkettä hermokipuun, enkä kuitenkaan haluaisi syödä niitä loputtomiin. Tälläinen tarina siis tämä. Saa kysyä, jos jäi jokin mietityttämään!

Onko kellään muulla ollut kaularangassa välilevyn pullistumaa? Miten voitte? Onko leikattu? 

Ps. Kiitos tyks ihan kaikesta. ❤️ Aivan mahtava henkilökunta ja hoito. En olis voinut olla paremmissa käsissä 🙏🏻

Kommentit

  1. Huh mitä oot joutunut kokemaan o_O Toivottavasti leikkaus auttoi ja muutkin oireet ajan kanssa helpottaisi. Tsemppiä <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pitää huolta parisuhteesta ruuhkavuosien keskellä?

Parisuhde ruuhkavuosien keskellä voi kärsiä aika kovastikin. Se saattaa helposti unohtua arjenpyörityksen keskellä, eikä siihen aina välttämättä jaksa panostaa sillä tavalla, miten haluaisi. Parisuhde, kuten muutkin ihmissuhteet, eivät ylläpidä itse itseään, vaan niitä tulisi aktiivisesti huoltaa.  Kuva vuodelta 2013 Miten sitten pitää parisuhde pystyssä lapsiarjen keskellä? Jokaisellahan on tähän varmasti omat hyväksi havaitut keinot ja meidän jutut eivät välttämättä toimi sitten taas toisilla. Mutta meillä parisuhdetta pyritään huoltamaan näillä tavoilla: Tukiverkosto Meillä on tukiverkosto, jota hyödynnetään siinä, jos halutaan lähteä vaikka kahdestaan syömään jonnekin. Tosin sitä ei olla tehty enää hetkeen jostain syystä. Pitäisi taas ryhdistäytyä tässä! Lisäksi lapset toisinaan menevät yökylään ja silloin saakin yleensä kokonaisen viikonlopun aikaa vaan parisuhteelle. Lounashetket arkipäivinä yhdessä Joskus mennään puolison kanssa lounaalle työpäivän aikana, kun lapset ovat koulus

Ole äiti, ne sanoi

Ole äiti, ne sanoi. Tee lapsia, mutta älä jää kotiäidiksi, vaan jatka uraa. Älä laita lapsia kuitenkaan liian aikaisin hoitoon.  Ole äiti, ne sanoi. Ota välillä omaa aikaa, mutta älä ole erossa lapsista hetkeäkään. Miksi et ole koskaan ilman lapsiasi?  Olet väsynyt, miksi teit lapsia? Teillä on vaan yksi lapsi? Tehkää lisää, lapsella täytyy olla sisarus.  Ole äiti, ne sanoi. Kunnon äiti imettää lastaan. Etkai sä vieläkin imetä? Anna kiinteitä, mutta älä kaupasta. Kunnon äiti valmistaa soseet itse.  Jätä lasta välillä myös toiselle vanhemmalle. On tärkeää että heille syntyy myös vahva side. Hei missä sun lapset on? Miten uskalsit jättää lapsen toisen vastuulle?  Ole äiti, ne sanoi. Lapsi kasvaa hyvin myös korvikkeella, älä murehdi. Apua, etkai vaan anna korviketta? Lapset eivät saa pullolla läheisyyttä.  Käytä kestovaippoja kertakäyttöisten sijaan. Eikai teidän lapsi vieläkin ole vaipoissa? Kyllä tuossa iässä pitäisi olla jo päiväkuiva.  Ole äiti, ne sanoi... Inspiraatio saatu Be a lady