Siirry pääsisältöön

En halua olla jatkuvasti läsnä lapselleni.


Vaikka olenkin vanhempi, en ajatellut uhrata koko elämääni pelkästään lapsilleni. On todella hassua törmätä kerta toisensa jälkeen siihen, että sua ei saa väsyttää, sua ei saa vituttaa, sua ei saa ärsyttää, et saa kaivata omaa aikaa jne sen jälkeen, kun susta tulee äiti tai isä. Läsnäily tuntuu olevan joka paikassa muotia. ”Ole läsnä lapsellesi! Ole inspiroiva! Pysähdy ja nauti joka hetkestä!” Jne. Lauseet voisivat yhtä hyvin olla ”Unohda itsesi kokonaan koska olet vanhempi! Väännä verenmaku suussa kaikkea luovaa! ”Ole sydärin partaalla, koska et saa hetkenkään lepoa!” 
Mun mielestä on tärkeää, että vanhemmat saa sanoa tunteitaan ääneen, ilman että heitä leimataan huonoiksi vanhemmiksi, tai etteivät rakastaisi lapsiaan, tai että menee aina huonosti. Mä en yhtään ihmettele miksi niin moni vanhempi on ihan loppuun palanut. Lapset kun valvottaa yöt ja itse pitää herätä skarppina töihin kello 5, hoitaa työt, mennä kotiin ja hoitaa siellä kotityöt ja lapset jne, niin onhan se yks palapeli. Sitten pitäisi muistaa myös pitää itsestäänkin huolta ja elää terveellisesti. Kaiken sen univajeen keskellä tekee aina mieli herkkuja ja niihin sortuu tosi paljon helpommin. Ai niin ja se parisuhde. 

Monesti törmää siihen, että kysytään sitä miksi lapsia on tehnyt jos on niin rankkaa. No, en tiedä ketään, joka olisi etukäteen osannut ennustaa lasten vuosia kestävää unettomuutta, lasten erityisherkkyyksiä tmv. Sitä paitsi, nää pienet vastoinkäymiset on aika hölmö syy olla tekemättä niitä lapsia. Jos 95% arjesta on kivaa, miksi ihmeessä sen 5% takia jättäisi kaiken sen kokematta? Ei se tarkoita sitä, että jos välillä ottaa päähän ja sen sanoo ääneen, että koko elämä on paskaa. Jos ei mitään negatiivisia fiiliksiä saa enää sanoa ääneen sen jälkeen kun tuut äidiksi tai isäksi, niin onhan se ihan älytöntä. Eli kaiken ton sun arjen taiteilun keskellä sun pitää vielä puskea väkisin hymyä ihan joka päivä päälle ja olla pirteä, luova ja inspiroiva sekä olla vaan läsnä 247. Newsflash: myös vanhemmille tulee niitä huonojakin päiviä. Kun vanhemmat ovat vielä nykyäänkin toisilleen niin julmia ja raakoja (kuten allekirjoittanut tietää karvaasti), niin tosi harvassa on ne rehelliset tunteet, että hei nyt mua vituttaa tää touhu. Tarvin viikonloppuvapaan omista lapsistani. Tästä arjesta ja vaatimuksista, siitä vanhemmuuden vastuusta. Instagramin puolella kun tästä myös avauduin, sain monia viestejä missä mun kanssa oltiin samaa mieltä, mutta eivät uskalla puhua juuri tuon syyn takia omista tunteistaan. Absurdia!

Musta on ÄLYTÖNTÄ tuntea siitä huonoa omaatuntoa ja musta on ÄLYTÖNTÄ että siitä syyllistetään! Se on N O R M A A L I A. Sä oot muutakin kuin se äiti tai isä siellä. Sä oot . Sä oot jonkun lapsi. Sä oot ehkä jonkun puoliso. Sisko, veli. Ystävä. Miksi sun pitää uhrata kaikki vaan vanhemmuudelle? Voin sanoa, että jos haluat mielenterveysongelmia, that's the way to go

Tottakai me uhrataan paljon lapsillemme, mutta tuskin hekään haluaisivat meidän heittävän heille koko elämämme. Että voidaan mahdollisimman huonosti. Ettei pidetä itsestämme huolta. Ihan oikeesti, armoa nyt. Älä unohda itseäsi. Ja muista olla itsellesi armollinen 🙏🏻 
Se ei tarkoita sitä, että ei haluaisi olla äiti tai isä. Ja hei, ihan rehellisesti, kyllä siitäkin joskus haluaa breikkiä. 

Kommentit

 1. Totta joka ikinen sana. Saa todellakin väsyä ja tuntea ne negatiiviset tunteetkin! Olemmehan me ihmisiä!

  Jos haluat niin käy kurkkaamassa kun minäkin aiheeseen jossain kohti vähän tartuin en tosin ihan näin hauskasti kun sinä:)
  https://lastenjahellanvalissablogi.blogspot.com/2019/11/tunnet-jotain-olet-huono-aiti.html?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin lukemassa, hyvää
   ja samaistuttavaa tekstiä oli myös sillä! 🙏🏻

   Poista
 2. Siis ihan todellista tekstiä mut kannattaa miettiä mitä kaikkea someen laittaa. Sun lapset tulee häpeemään sua isompama kun nillitit somessa kaiken. Tiedän monta yksinhuoltajaa joilla lapsia monta ja ne pärjää eikä koe tarvetta laittaa someen mitään. Jaksoi tai ei niin ei kyllä tulisi mieleenkää laittaa someen.. jokuhan voi lasun tehdä et se ei nyt jaksa sen lapsia enää hoitaa tms. Aurinkoista kevättä ja muista et iha kaikkea ei kantsi laittaa.

  VastaaPoista
 3. Täh et halua olla aina läsnä lapsillesi? :( eikö elämässä ykkös asia ole lapset! Elä tee lapsia jos ne rasittaa sua ja on taakkana, ei kaikista ole äidiksi.

  VastaaPoista
 4. Jännä juttu on siinä, että omista lemmikki. Lemmikkiin saa turhautua. Siitä voi ottaa lomaa jos pää ei syystä x enää kestä. Siitä saa valittaa vaikka sitä rakastaa ja sen on ihan itse päättänyt ottaa. Mutta jos samat tunteet kohdistuu lapseen niin sua pidetään paskana äitinä.

  Itselläni kaksi lasta ja koira. Joskus se koira vituttaa kun räksyttää pienimmästäkin äänestä. Joskus niistä lapsista tahtoo päivän loman jotta saisi nukkua edes yhden yön. Ei se tee musta huonoa ihmistä. Jokaisen vanhemman pitää muistaa myös se oma hyvinvointi, jotta pystyy olla hyvä vanhempi lapsilleen.

  Halusin vaan sanoa että tsemppiä, aina ei jaksa mutta se ei tarkota ettet sä välitä lapsistas ❤️

  VastaaPoista
 5. Moikka! oon jonkin aikaa jo seuraillut sun blogia. Kirjotat hyvistä aiheista ja vaikutat teksteissä todella aidolta. Itse aloittelin just blogia. Itseasiassa mm sun blogi on ollut yksi niistä jotka on innoittanut mua kirjoittelemaan omista mielipiteistä äitiyteen liittyen. Mun blogin linkki löytyy alapuolelta :)

  https://aikainenhuhtikuu.blogspot.com/

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pitää huolta parisuhteesta ruuhkavuosien keskellä?

Parisuhde ruuhkavuosien keskellä voi kärsiä aika kovastikin. Se saattaa helposti unohtua arjenpyörityksen keskellä, eikä siihen aina välttämättä jaksa panostaa sillä tavalla, miten haluaisi. Parisuhde, kuten muutkin ihmissuhteet, eivät ylläpidä itse itseään, vaan niitä tulisi aktiivisesti huoltaa.  Kuva vuodelta 2013 Miten sitten pitää parisuhde pystyssä lapsiarjen keskellä? Jokaisellahan on tähän varmasti omat hyväksi havaitut keinot ja meidän jutut eivät välttämättä toimi sitten taas toisilla. Mutta meillä parisuhdetta pyritään huoltamaan näillä tavoilla: Tukiverkosto Meillä on tukiverkosto, jota hyödynnetään siinä, jos halutaan lähteä vaikka kahdestaan syömään jonnekin. Tosin sitä ei olla tehty enää hetkeen jostain syystä. Pitäisi taas ryhdistäytyä tässä! Lisäksi lapset toisinaan menevät yökylään ja silloin saakin yleensä kokonaisen viikonlopun aikaa vaan parisuhteelle. Lounashetket arkipäivinä yhdessä Joskus mennään puolison kanssa lounaalle työpäivän aikana, kun lapset ovat koulus

Kaularangan välilevyn pullistuma, oireet ja leikkaus

​ Avataanpas nyt aiheesta välilevyn pullistuma! Onkin tullut paljon toiveita lisätä tästä aiheesta oma pallura instan kohokohtiin, mutta en jostain syystä ole saanut aikaiseksi. Kootaan siis tähän postaukseen kaikki se, minkä muistan ja mitä sain kaiveltua instan arkistoista. Mistä kaikki alkoi? Tästä kaikki alkoi. Luultiin lihasjumiksi. Hierottiin ja hierottiin, eikä vaan lähtenyt kipu. Se vaan yltyi ja yltyi pahemmaksi.  En voinut maata sängyssä ollenkaan. Lattialla auttoi edes vähän. Sain lääkäristä lääkkeeksi panacodia ja sirdaludia (lihasrelaksantti). Lääkkeet eivät juurikaan auttanut ja nukuin jotain 1,5h pätkiä niiden avulla, sit valvoin. Aamut ja päivät torkuin lattialla lasten katsellessa tvtä. Huhhuh, ihan hirveää aikaa.  Lähdin päivystykseen, koska lääkkeet ei tuoneet apua, jossa sain lääkettä piikeillä. Ei auttanut, ei tuntunut missään. Jatkettiin tota särkylääke comboa siis. Menin töihin takaisin panacodin voimin (🤦🏼‍♀️) ja siellä kun kivut ei helpottaneet edelleenkään,

Ole äiti, ne sanoi

Ole äiti, ne sanoi. Tee lapsia, mutta älä jää kotiäidiksi, vaan jatka uraa. Älä laita lapsia kuitenkaan liian aikaisin hoitoon.  Ole äiti, ne sanoi. Ota välillä omaa aikaa, mutta älä ole erossa lapsista hetkeäkään. Miksi et ole koskaan ilman lapsiasi?  Olet väsynyt, miksi teit lapsia? Teillä on vaan yksi lapsi? Tehkää lisää, lapsella täytyy olla sisarus.  Ole äiti, ne sanoi. Kunnon äiti imettää lastaan. Etkai sä vieläkin imetä? Anna kiinteitä, mutta älä kaupasta. Kunnon äiti valmistaa soseet itse.  Jätä lasta välillä myös toiselle vanhemmalle. On tärkeää että heille syntyy myös vahva side. Hei missä sun lapset on? Miten uskalsit jättää lapsen toisen vastuulle?  Ole äiti, ne sanoi. Lapsi kasvaa hyvin myös korvikkeella, älä murehdi. Apua, etkai vaan anna korviketta? Lapset eivät saa pullolla läheisyyttä.  Käytä kestovaippoja kertakäyttöisten sijaan. Eikai teidän lapsi vieläkin ole vaipoissa? Kyllä tuossa iässä pitäisi olla jo päiväkuiva.  Ole äiti, ne sanoi... Inspiraatio saatu Be a lady